Bibliografie
Nationale bronnen
Bleus, D., & Haeck, B. (2021, 14 mei). Heeft landbouw nog een toekomst in Vlaanderen? De Tijd. Geraadpleegd op 3 december 2021, van https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/heeft-landbouw-nog-een-toekomst-in-vlaanderen/10305778.htm
big ideas: Dit artikel gaf ons inzicht in de actuele problematiek waarmee de hedendaagse boeren in Vlaanderen worstelen.
De Roy, L. (2017, 9 november). Eerste boeren in Europa deden "haasje-over" en hadden seks met jager-verzamelaars. vrtnws.be. Geraadpleegd op 15 november 2021, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/09/eerste-boeren-in-europa-deden--haasje-over--en-hadden-seks-met-j/?fbclid=IwAR2fzh9-xjvvp0FNZyuLiFbKBR-KEuYjhJT_wKggu3k-6u1cKls6hur3t-8
big ideas: Deze bron legt uit hoe de landbouw zich tot in Europa verspreidde. Ze doorprikt de oude theorieën die door een grote groep archeologen werd aangenomen. Bovendien wordt er ook op een bevattelijke manier uitgelegd hoe modern DNA-onderzoek de verspreiding van de landbouw tot in Europa uitwees. Je vindt er ook een link naar het oorspronkelijke onderzoek dat zeer gedetailleerd werd uitgeschreven.
Europese Commissie. (z.d.). Het gemeenschappelijk landbouwbeleid in een notendop. Europese Commissie - European Commission. Geraadpleegd op 12 november 2021, van https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/cap-glance_nl
big ideas: Deze bron gaf ons inzicht in de manier waarop Europa de landbouwinnovaties probeert te ondersteunen. Verder kregen we hierdoor ook een concreet zicht op de regelgeving die aan de hedendaagse landbouwers wordt opgelegd. Deze regelgeving focust zich doorheen de geschiedenis meer en meer op duurzame landbouw.
Fagan, B. M., Maslin, M., Hoffecker, J. F., & O'Regan, H. (2009). IJstijd. Het complete verhaal. Davidfonds.
big ideas: Deze bron gaf ons meer inzicht in de laatste ijstijd en de jonge dryas. Naast klimatologische omstandigheden verduidelijken, legt ze ook uit hoe mens en dier genoodzaakt waren om zich aan te passen aan deze veranderende omstandigheden. Bovendien vind je er ook tal van goede illustraties en grafieken in.
Hansen, J., Vercauteren, L. en Vinckx, E. (2018) Van steen tot stad. Een geschiedenis van de prehistorie en het Oude Nabije Oosten. Antwerpen: Pelckmans.
big ideas: Het boek spendeert veel aandacht aan het ontstaan van de landbouw en de verschillende evoluties die deze doormaakte in de prehistorie en het Oude Nabije Oosten. Evenzeer belangrijk voor ons, waren de diverse (sociale) gevolgen die dit met zich meedroeg tijdens de bovengenoemde periodes.
Je vindt de bijbehorende CRAAP-test hier.
Bejczy, I. (2015). Een kennismaking met de middeleeuwse wereld. Bussum: Coutinho
big ideas: Dit boek behandelt meermaals de landbouw doorheen de geschiedenis. Het vermeldt telkens de vernieuwingen die leiden tot hogere landbouwopbrengsten. Verder komen ook de horigheid, de ontginningen, de verbreiding van de wind- en watermolens in de hoge middeleeuwen.
Jansen, A. J. & Landbouwhogeschool (Wageningen). Afdelingen voor Sociale Wetenschappen. (1968). De sociale gevolgen van de mechanisatie in de landbouw. Landbouwhogeschool. Afdelingen voor Sociale Wetenschappen.
big ideas: Deze bulletin behandelt de sociale gevolgen van de mechanisatie in de landbouw. We hebben hieruit informatie opgedaan over de ontwikkelingen i.v.m. landbouwmechanisatie voor en na de Tweede Wereldoorlog. Eveneens hebben we hieruit achterhaald welke (sociale) implicaties dit allemaal met zich meebracht.
Je vindt de bijbehorende CRAAP-test hier.
Museum voor Natuurwetenschappen. (2013, 26 mei). Vuursteenbewerking. Folder.
big ideas: Deze bron gaf ons meer informatie over de vuursteenbewerking in de prehistorie. De vier slagtechnieken worden hierin uitgelegd en geïllustreerd. De folder geeft hierbij ook informatie over de functie van deze handgemaakte voorwerpen.
Phillips, C., Bull, P., & Hoogenboom, S. (2008). De wereld van de Maya's en Azteken / druk 1. Veltman Uitgevers B.V.
big ideas: Deze bron beschrijft onder andere hoe de Azteekse chinampa's werkten (inclusief illustraties). Het boek geeft duidelijk weer dat de Azteken op landbouwvlak erg innovatief waren. Verder wordt er ook duidelijk uitgelegd welke gevolgen de Spaanse kolonisatie met zich meebracht: de ondergang van het Azteekse rijk/samenleving en de vernieling van talloze culturele elementen.
Verticale landbouw. (z.d.). WUR. Geraadpleegd op 10 november 2021, van https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Verticale-landbouw.htm
big ideas: Deze bron geeft meer informatie over een nieuwe landbouwtechniek uit onze hedendaagse tijd: de verticale landbouw. Het geeft een bevattelijk overzicht van de manier waarop deze vorm van landbouw werkt en de voor- en nadelen ervan. Bovendien biedt de websites ook een aantal artikels aan van ondernemers die zich bezighouden met "vertical farming".
Internationale bronnen
Mcneill, J. R., & Mcneill, W. H. (2004). The Human Web (New title ed.). Ww Norton & Co.
big ideas: Het tweede hoofdstuk van dit boek focust zich uitsluitend op het ontstaan van de landbouw en alles wat hiermee gepaard gaat. Alles van de aanloop tot menselijk handelen, van omgevingsfactoren tot toevalsfactoren, etc. worden aangehaald. Belangrijk voor ons was dat de focus niet enkel op de Vruchtbare Sikkel, maar ook de rest van de wereld ligt. Het feit dat de auteurs groot belang hechten aan de wisselwerking tussen verschillende samenlevingen was van groot belang.
Je vindt de bijbehorende CRAAP-test hier.
Pilcher, J. M. (2017). The Oxford Handbook of Food History. Oxford University Press.
big ideas: Een hoofdstuk uit dit boek gaat over de Columbiaanse uitwisseling. Het vertelt ons wat die Columbiaanse precies inhoudt. Bovendien geeft het ook op een heldere manier weer wat hiervan de gevolgen zijn voor de landbouw in de Nieuwe en Oude Wereld. Het boekt maakt ook duidelijk dat deze gebeurtenis tot op de dag van vandaag nog steeds zichtbaar is in onze eetcultuur.